Näin syntyi Isolaatio musiikkivideo

9.4.2021
Posted in Blogi
9.4.2021 Harri Säynevirta

Näin syntyi Isolaatio musiikkivideo

Kaikki musiikkiin liittyvät kuvaukset ovat lähellä sydäntäni oli sitten kyse keikkakuvien, promokuvausten tai musiikkivideoiden toteuttamisesta. Kitaran soittaminen ja erityisesti aikaisempi kokemus bänditoiminnasta ovat antaneet minulle kokemuksen lisäksi näkemystä mitä asioita musiikkikuvauksia tehdessä tulee ottaa huomioon.

Joensuulaisen Kolossus-bändin Petri avasi kanssani keskustelun talvella 2020 tiedustellen mahdollisuudesta tuottaa musiikkivideo. Alkumetreillä sain jo kuultavaksi Isolaation demoversion ja hieman taustoja kappaleen teemasta. Petri oli saanut inspiraation Isolaation säveltämiseen sekä sanoittamiseen Schindlerin Lista elokuvasta, jonka tapahtumat sijoittuvat holokaustin aikaan. Kappaleen tunnelma on alusta loppuun todella synkkä ja painostava, kuten myös aihe. Musiikkivideoon täytyi siis saada tätä samaa fiilistä.

Sain idean puisesta junanvaunulavasteesta, joka olisi valaistu ainoastaan yhdellä hehkulampulla. Omassa päässä lavasteiden rakentaminen kuulosti liian haastavalta ja kalliilta projektilta. Bändin rakennusinsinöörit olivat toista mieltä ja toteuttivat lavasteiden rakentamisen juuri niin kuin sen päässäni kuvittelin.

Lavasteet rakennettiin Kolossuksen treenikämpille
Valmiit lavasteet. Kuva: Harri Säynevirta

Junamatkoilla vaunut olivat todella täyteen ahdettuja. Halusin kuitenkin korostaa eristäytymisen tuntua niin, että jokainen vaunussa oleva matkaaja olisi yksin omassa päässään, eli tässä tapauksessa omassa vaunussaan. Tästä syystä kuvasin kaikki bändin jäsenet yksittäin, lukuunottamatta yhtä ottoa.

Bändin toivoi mustavalkoisuuden lisäksi, että videossa käytettäisiin toisen maailmansodan aikana kuvattua videomateriaalia. En halunnut näiden videoiden näyttäytyvän liian alleviivaavasti, joten käsittelyvaiheessa editoin nämä läpinäkyvämmäksi kuvatun soittovideon päälle. Tämä toi mielestäni hyvää kontrastia lopulliseen videoon.

Still-kuva Isolaatio musiikkivideosta

Petrin kommentit musiikkivideon toteutuksesta:

”Teimme Kolossus yhtyeen kanssa kappaleen, jonka säveltämiseen sain kipinää sodasta ja julmuudesta varsinkin liittyen toiseen maailmansotaan ja natsien järjestelmälliseen ja epäinhimilliseen juutalaisten vainoon. Aihe ja itse kappale muodostui todella koskettavaksi ja pysäyttäväksi itselleni.

Bändinkin mieltyessä kappaleeseen päädyimme ajatukseen kuvata siitä musiikkivideo ja ensimmäisenä tuli mieleen kysyä Harria kuvaamaan ja varsinkin ideoimaan videota noista voimakkaista lähtökohdista. Emme halunneet ehdollistaa häntä tuntien hänen tapansa toimia vaan kerroin vain kappaleen tarinan ja oman prosessin, josta kappale sai alkunsa. Koin että idea videoon Harrilta tuli hyvin luontevasti ja ihastuimme heti ajatukseen junavaunusta.

Toteutus tuntui haastavimmalta, mutta tiesin jo heti ajatuksissani, että saamme lavasteet rakennettua kun ajatus oli noin hieno. Kyllähän se varmaan muita mietitytti, mutta itse olin niin motivoitunut ajatuksen takia, että homma hoitui.

Kuvaukset oikeastaan yllättivät jouhevuudellaan, koska bändinä meidän piti vain saapua paikalle ja heittäytyä tunnelmaan. Kaikki ohjaus ja suunnittelu oli vakaasti Harrin näpeissä, mikä onkin muodostunut seikaksi jota arvostamme eniten. Paneutuminen ja ideointi sen pohjalta mitä kappaleella halusimme välittyi täysin videolla. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen ja yhteistyöhön emmekä lähtökohtaisesti halunneet kysyä muilta työtä.”

Mukavassa porukassa ja hyvän musiikin parissa on aina kiva tehdä töitä. Iso kiitos koko Kolossus orkesterille yhteistyöstä sekä omistautumisesta tälle projektille!

19.2.2021 julkaistun musiikkivideon voit käydä katsomassa suoraan täältä:

Kolossus – Isolaatio
, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *