Entä jos kuvauspäivänä sataa?

25.5.2021
Posted in Blogi
25.5.2021 Harri Säynevirta

Entä jos kuvauspäivänä sataa?

Usein potrettikuvauksista sopiessa minulta kysytään, että entä jos juuri kuvauspäivänä sataa vettä? Yleensä säästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan kuvausten onnistumisen suhteen, toki lapsikuvauksissa on vaarana lapsen vaatteiden likaantuminen sateisellä säällä. Hääpotretin, raskausajan- tai koirakuvaksien onnistuminen ei ole kuitenkaan säästä kiinni.

Kirkas keskipäivän aurinko voi olla potrettikuvauksissa jopa haitaksi. Kirkkaassa valossa silmiä siristellään aivan huomaamatta ja auringonvalo voi tehdä varjoja kasvoille. Kirkkaalla säällä pehmeämpää, tasaista valoa joutuu etsimään esimerkiksi puiden tai rakennusten varjoista. Tällöin kuvaspaikkaa ei voi valita yhtä vapaasti.

Pilvisellä säällä valo on kauttaaltaan pehmeämpää, jolloin kuvauspaikan voi valita vapaammin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös kirkasta päivänvaloa saisi hyödynnettyä potreteissa näyttävästi.

Iira & Tero, Hääpotretti – Joensuun Bunkkerimuseo
Sanna & Kai, Hääpotretti – Kirkkopuisto, Joensuu

Mielestäni parasta mitä sateinen sää tuo valokuviin, on tunnelma. Tämän voi nähdä esimerkiksi elokuussa 2020 Kolilla kuvaamistani raskausajan kuvista. Sateen lisäksi kuvaushetkellä oli todella myrskyisä ilta. Kuvat ovat edelleen yksiä suosikeistani.

Raskausajan kuvaus Kolin huipulla.
Raskausajan kuvaus Kolin kansallispuistossa.

Potrettikuvauksissa sateelta voi suojautua hyvin esimerkiksi sateenvarjolla. Sateenvarjo on näyttävä rekvisiitta, joka sopii niin hääpotretteihin kuin parikuvauksiinkin!

Sateella tai viileässä kuvatessa mukaan on hyvä varata lämmintä ja sateenpitävää vaatetusta, joka on helppo riisua kuvien ottamisen ajaksi.

Paula & Miikka, Hääpotretti – Outokummun Kaivos

Aina säätä ei voi ennakoida. Vesisade on päässyt yllättämään pariin otteeseen myös häävideoita kuvatessa. Petran ja Teemun häävideokuvauspäivän lopulla saatiin pieni sadekuuro kuvatessamme illan viimeisiä ottoja. Ilman sadetta häävideon loppukohtausesta ei olisi saatu lähellekään näin hyvää:

Petran ja Teemun häävideo

Sateisessa ja varsinkin myrskyisässä kelissä kuvatessa ollaan aina hieman epämukavuusalueella. Mutta mitä sitä ei tekisi näyttävien kuvien eteen, ainakin minä kameran takana olen enemmän kuin valmis näihin tilanteisiin! 

, , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *